MarsMellows


Ons project: Waarom ruiken in de ruimte zo belangrijk is!

Ons project gaat dit jaar over het eten van astronauten.

We hebben de onderzoeksvraag:‘Hoe kunnen we het eten van astronauten smakelijker maken?’ heel breed onderzocht. We hebben met diverse experts in binnen- en buitenland gesproken. Daarbij hebben we ontdekt dat de smaak van het eten voor 80 procent bepaald wordt door de geur. En daar zit nu precies het probleem. Door het ontbreken van de zwaartekracht bevindt zich veel lichaamsvocht in het hoofd, waardoor astronauten continue een verstopte neus hebben. De gewichtloosheid heeft ook invloed op de geurmoleculen die op een andere manier vrijkomen dan op aarde. Door het ontbreken van geur is het eten dus minder smakelijk.

Onze oplossing is een combinatie van triggeren en trainen van het reukzintuig. Hierover zijn we in gesprek met diverse deskundigen, waaronder Andrew Taylor die namens de ESA een project leidt over het verbeteren van smaak.

Joke Boon, auteur van kookboeken, lijdt aan de reukstoornis anosmie. Dit betekent dat zij niet kan ruiken. Toch schrijft ze kookboeken, waarvan één boek zelfs is bekroond! Joke heeft ons geleerd hoe je toch kunt proeven, wanneer je (bijna) niets kunt ruiken. Dit is namelijk mogelijk door het reukzintuig te triggeren, met behulp van speciale ingrediënten zoals peper, wasabi, munt, Dijon mosterd en gember.

Een andere expert is professor Thomas Hummel van de Universiteit van Dresden die met succes een geurtraining heeft ontwikkeld voor mensen van wie het reukzintuig is beschadigd (anosomie).

Op dit moment werken we met de Universiteit van Delft samen aan het ontwikkelen van een prototype van een geurmasker om de geurtraining mogelijk te maken voor astronauten, maar voor mensen met een aandoening waardoor ze niet (goed) kunnen ruiken.


Met welke experts hebben wij gesproken?

Universiteit Wageningen: Tom Dueck (Eden-ISS project), Garmt Dijksterhuis (smaak), Joost Blankestijn (foodprinting), Sanne Boesveldt (geur), Elbrich Postma (geur).

Universiteit Dresden: Thomas Hummel (geurtraining).

European Space Agency (ESA): Andy Taylor (flavour), Frank de Bruin, André Kuipers.

Overige experts: Joke Boon (auteur kookboeken, geur), Gerrit Smit (CEO Yili Innovation, geur), Nina Hoff (CEO 3-D by Flow, foodprinting).


Wat vond de Benelux jury van ons team?

Ons team ontving tijdens de finale een prachtige beoordeling van de jury op alle onderdelen. Over het projet zei de jury: 'Een creatieve presentatie, met een originele oplossing met een sterke potentie tot een belangrijke bijdrage voor zowel binnen als buiten de ruimtevaart.' De jury was ook heel enthousiast over onze robot en nomineerde ons team voor mechanisch ontwerp en strategie en innovatie. Bij het onderdeel Core Values haalden we punten op alle onderdelen, inspiratie, teamwork en gracious professionalism hadden de hoogste score.